Mezzanine Apartment

Originally, the building was designed by John Lessels and built between 1874-1880, terminating a row of  terraced townhouses. It was converted to become the Royal Scottish nursing home in the early 20th Century and remained such until 2005 when it was developed into flats. Annexed by the main entrance corridor and staircase, the small apartment had a plan that felt disconnected from the rest of the development and never really worked as well as some of the larger 2 or 3-bedroom ground and first floor properties in the building.

 

Key

1. Bedroom

2. Kitchen

3. Bathroom

4. Dining Area

5. Formal Lounge

6. Home Office

7. Informal Lounge

8. Glass Floor

Lower Floor Plan

Upper Floor Plan

 
 
 

Section

1. Glass Balustrade

2, Staircase

3, Storage

4. Kitchen

 
 
 

One Space... Multiple Uses

The space needed to function as an office at home, an informal lounge space, a den in the winter, a home-cinema and also a spare room fpr guests. Usually these functions would be housed in separate rooms, but this wasn't possible.

 
 

A Few Details

The following images show a few of my favourite glimpses of the place... whether a necessary junction of structure, a need for extra storage, a place to read or just a picture of a cute cat!

 

A special thanks to Chris McCluskie for the beautiful photographs. Visit his site HERE